I hver utgave av Cinema ber vi en person med utsøkt filmsmak rangere sine tre favorittfilmer eller tv-serier. Her er regissør Arild Andresens tre favorittfilmer om ballidrett.

– Det er ikke laget veldig mange filmer med utgangspunkt i tradisjonell (engelsk) fotball. Men tar man amerikansk fotball og baseball med i vurderingen, spisses feltet betraktelig. Felles for de beste filmene er at de ikke følger en klassisk sportsfilmformel, men går mer i dybden bak kulissene.

01MONEYBALL
[USA 2003]
REGI:
Bennett Miller

Et godt eksempel på en film som klarer å fascinere selv om publikum kan lite eller ingenting om miljøet og sporten den tar utgangspunkt i (baseball). Dette var et mål vi satte oss også med Heimebane . Filmen handler om Billy Beane (Brad Pitt) som fikk enorm suksess gjennom å introdusere dataanalyse som verktøy for kjøp og salg av spillere. Og for en Arsenal-supporter som meg, skader det ikke at Beane selv holder ArsèneWenger som sitt idol.


02 THE DAMNED UNITED
[STORBRITANNIA 2009]
REGI:
Tom Hooper

Et fascinerende portrett av den legendariske manageren Brian Clough (glimrende spilt av Michael Steen) og hans like legendariske fiasko da han overtok Leeds United. Leeds var Englands beste klubb, Clough den beste manageren. Hva kunne gå galt? Etter bare 43 dager fikk Clough sparken, og historien er en studie av hybris og kolliderende egoer. Denne filmen var en viktig inspirasjon i arbeidet med Heimebane , særlig mht. karakterportretter og.


03 JERRY MAGUIRE
[USA 1996]
REGI:
Cameron Crowe

En sportsagents verden raser sammen, og han må bygge seg selv og livet sitt opp igjen stein for stein. I likhet med Moneyball utforsker denne filmen sammenhengen mellom sport og business, og hva som står på spill utenfor banen. Cameron Crowe, Tom Cruise og Cuba Gooding Jr. i storform, med høy intensitet og gode miljøskildringer. Her får man også et bittersøtt gjensyn med Reneé Zellweger en god stund før skjønnhetskirurgien tok henne. I tillegg inneholder filmen minst to klassiske sitater: ”You had me at hello” (nå tatt i bruk som slagord for SAS’ servicepersonale) og selvfølgelig, ”Show me the money!”

Hederlig omtale: Fever Pitch. Filmatiseringen av Nick Hornbys roman er kanskje ikke stor filmkunst, men som Arsenal-supporter (igjen) er det vanskelig å forbigå denne sympatiske skildringen av gleden og ikke minst smerten ved elske denne sporten, spesielt hvis du holder med nettopp Arsenal.
Arild Andresen er konseptuerende regissør på TV-serien Heimebane , og har blant annet regissert spillefilmene Keeper’n til Liverpool, Kompani Orheim og Hjertestart.