FILMHØSTEN HAR STARTET med et pang med Skjelvet . I august ble det solgt 1,3 millioner billetter på norske kinoer. Det er et av tidens beste augusttall. Det er ikke bare filmene som gjør det godt, også kinoene opplever gode tider.

Gode tider gjør at eierne satser på kinoene. I Oslo opplever vi en opprustning av eksisterende kinoer og har fått Odeon i tillegg. Utover høsten kommer også Vega Scene med tre saler og Frogner kino gjenåpnes. Nye kinoer fører til at antall kinosaler øker med mer enn 50 prosent på et år i Oslo. Hovedstadens nye kinotilbud ville aldri ha kommet uten privatiseringen av kinoene. De siste årene med kommunal drift besto stort sett av ned leggelser og manglende satsingsvilje. Også i resten av landet satses det frisk på kinoene.

Heller ikke strømme tjenester som Netflix og HBO har greid å undergrave kinoens status – den er mer vital enn noensinne…

Kinoene ble spådd sin død både da tv, video og dvd-en kom. Heller ikke strømmetjenester som Netflix og HBO har greid å undergrave kinoens status – den er mer vital enn noensinne og gode norske filmer er med på å bygge opp om kinointeressen.

 

Festivalhøsten

FESTIVALHØSTEN ER GODT I GANG allerede med blant annet Fjellfilmfestivalen, Nordkapp Filmfestival og Oslo Fusion Filmfestival. Seinere i høst kan vi blant annet glede oss over Ramaskrik på Oppdal, BIFF i Bergen og Film fra Sør i Oslo. Spennvidden mellom festivalene er store. Festivalene bygger for en stor del på frivillighet og er avhengige av bevisste og aktive kinoeiere som ser verdien av dem. Dette samarbeidet i kinoer og festivaler er et godt eksempel på at det er mulig å kombinere ”katedral og kapital” – til glede for alle.

 

GEIR KAMSVÅG
ANSVARLIG REDAKTØR