I hver utgave av Cinema ber vi en person med utsøkt filmsmak rangere sine tre favorittfilmer eller tv-serier. Her er BIFF-leder Tor Fosses topp tre filmer:

01 STALKER

[1979]
REGI: Andrej Tarkovskij

Fordi den for meg er «den lille bibel» – langt mer enn en film – en åpenbaring den gang jeg så den for første gang da den kom ut i Norge cirka 1981. Basert på en roman av brødrene Strugastskij tar en veiviser – eller grenselos, altså stalkeren – med seg en vitenskapsmann og en forfatter inn i den forbudte sonen som synes å ha blitt infisert av en kjernefysisk reaksjon. Det ryktes at inne i et rom i en ruin i sonen, går dine innerste ønsker i oppfyllelse. Kamerakjøringen inn i rommet er et filmhistorisk høydepunkt. Og Tarkovskij er hakket større som mesterregissør enn Kubrick i mine øyne.


02 THE RIGHT STUFF

[DE SYV UTVALGTE, 1983]
REGI: Philip Kaufman

The Right Stuff av Philip Kaufman var nok en langt mer underholdende film for min del enn det naturlige Kubrick-valget 2001: En Romodyssé , i og med at jeg var oppslukt av NASA og måneferdene den gang det skjedde. Forfatteren Tom Wolfe gjorde grundig research for boken av samme tittel, som Kaufman baserte filmen på. Jeg fikk til og med hilst på Scott Glenn som spilte en av heltene mine – Alan Shepard, den egentlige første amerikaner i verdensrommet. Men Kubricks film er selvsagt langt mer betydelig i filmhistorien.


03 DØDEN I VENEDIG

[1971]
REGI: Luchino Visconti

Dødeni Venedig er nok mitt tredjevalg, selv om jeg som medlem av styret i Bergen filmklubb gjennom nærmere 12 år var programforpliktet til å elske Leones Ondtblodi Vesten – noe jeg da også gjør, ikke minst takket være Ennio Morricones episke musikk. Men Viscontis filmatisering av Thomas Manns novelle er nesten slavisk gjenfortalt og gudommelig vakker, med Dirk Bogarde som forfatteren Gustav von Aschenbach i hovedrollen, og som baserte seg på Gustav Mahlers livshendelser. Mahlers 5. symfoni driver filmen som et elegisk mesterverk fremover til sluttscenen hvor kolerarammede Aschenbach trekker siste åndedrag stirrende på den unge engelen stående i sjøen på Lidoen pekende mot himmelen. 03

Tor Fosseer festivalleder og programsjef for Bergen Inter nasjonale Filmfestival, som i år arrangeres i perioden 26. september til 4. oktober. Han er også daglig leder for filmdistribusjonsselskapet Tour de Force.