ASTRID LINDGREN var en av Skandinavias mest folkekjære forfattere og bøkene har vært en naturlig del av oppveksten for flere generasjoner. Seksten år gammel får Astrid (Alba August) jobb i lokalvisen hjemme i Vimmer by i Småland. Her får hun utløp for sin skrivelyst. Samtidig faller hun for avisens tretti år eldre redaktør Reinhold Blomberg (Henrik Rafaelsen) som allerede er gift og har flere barn. Selv kommer hun fra en svært religiøs småbrukerfamilie. Når den nittenårige Astrid blir gravid må hun reise i hemmelighet til København, føde der og overlate barnet til en fostermor. Først fire år seinere, etter å ha flyttet til Stockholm, kan hun hente sønnen.

Filmen gir et godt bilde av den delen av Astrid Lindgrens liv som til nå har vært ukjent for oss. Hennes barnebarn har kritisert filmen fordi den viser deler av Astrid Lindgrens liv som hun ikke ville dele med offentligheten. Det er en unødvendig kritikk; Pernille Fischer Christensens film er laget i respekt for forfatteren og de vanskelighetene hun opplevde før hun slo gjennom som forfatter. Filmatisk er den svært så konvensjonell og nokså ensrettet i sitt fokus på den enslige moren Astrid, men sterke skuespiller prestasjoner løfter filmen. Alba August gjør en fin rolle som Astrid, mens Henrik Rafaelsen riktig gnistrer i rollen som redaktør Reinhold Blomberg.

Filmen handler ikke om Astrid Lindgren og hennes forfatterskap. Unge Astrid er fremst en fortelling om en enslig mor i 1920-tallets Sverige. Når filmen slutter ønsker man seg en del to i fortellingen om Astrid Lindgrens liv som tar oss videre til forfatteren.

Unge Astrid gir oss en ung kvinne med ryggrad eller som hun selv sier: ” Det finns saker man måste göra, även om det är farligt. Annars är man ingen människa utan bara en liten lort”

 

DANMARK/SVERIGE 2018

REGI: Pernille Fischer Christensen
MED: Alba August, Henrik Rafaelsen, Magnus Krepper, Maria Bonnevie, Björn Gustafsson
PREMIERE: September.2018