HALLOWEEN-FILMENE er høyt elsket og slashersjangeren hadde utvilsomt ikke vært den samme uten Halloween. Med sin ikoniske status er det  ikke vanskelig å se hvorfor serien har blitt forsøkt gjenstartet to ganger. Etter å ha stått i stampe det siste tiåret, skyves alt til side til fordel for en gjenfortelling. Alle oppfølgere ignoreres, kun den første filmen er kanon. «Vi kastet bort alt det andre og gikk tilbake til det som gjorde originalen så bra», uttalte nylig Jamie Lee Curtis i et intervju med Variety.

NY RELANSERING

Det har gått 40 år siden de grufulle hendelsene på Halloween-kvelden i 1978. Laurie har blitt bestemor og bor i et hjem som ligner på en festning. Hver dag handler om å forberede seg til dagen hun vet kommer, et nytt møte med sitt verste mareritt. Og da Michael Myers igjen klarer å  rømme fra forvaring må hun beskytte seg selv, sin datter og barnebarn. Denne gangen har filmen fått dybde og tema er traumer og hvordan en eldre paranoid kvinne må leve i frykt hver dag.

 

BLUMHOUSE

Årsaken til at publikum faktisk gleder seg til en ny film i franchisen skyldes hovedsakelig produsent Jason Blum og hans produksjonsselskap  Blumhouse. De siste årene har de stått bak vellykkede Get Out samt Insidious- og Paranormal Activity-seriene. Flere hevet derimot noen øyenbryn da  Blumhouse spurte David Gordon Green om å lage en ny film. Sammen med manusmakker Danny McBride er han best kjent for komedier som Your  Highness (2011) og Pineapple Express (2008), men denne helomvending til skrekkfilm skal ha et manus kjemisk fritt for humor. De fikk til og med  grønt lys fra skaper John Carpenter som også denne gangen skal lage musikken.

ORIGINALEN

Halloween (1978) begynner med en tilsynelatende sammenhengende scene fra morderens perspektiv hvor han observerer og dreper en barnevakt. Når kameravinkel endres og morderens maske tas av, er det en ung gutt som heter Michael. 15 år senere er hans lege på vei for å se til sin  pasient og samme kveld klarer Michael å rømme fra lukket avdeling. Laurie er en skoleflink jente som ikke går på stevnemøter og som heller tilbringer helgene som barnevakt, også denne Halloween-kvelden. Men snart skal en morder prege nabolaget og Laurie er hans hovedmål.

NABOLAGET 

Det var ikke gitt at Halloween skulle bli  noen filmhistorisk milepæl. Tiår med angst, frykt og invasjon fra det ytre rom ble erstattet med mennesket som den store trusselen på 1970-tallet. Terror i det tilsynelatende trygge nabolaget var en mer jordnær form for skrekk. Konseptet startet med å lage en film om en barnevakt og en morder, og ettersom feiring av Halloween ikke hadde blitt brukt på film tidligere, så var premissene lagt.

 

EN AV ÅRSAKENE til at Donald Pleasence tok rollen som Dr. Loomis var at hans datter elsket musikken i Siste natt på stasjon 13 .
MASKEN

Regissør John Carpenter hadde kun laget lavbudsjetts sci-fi-komedie Dark Star (1974) og Siste natt på stasjon 13 (1976) som hadde blitt en populær film i Europa. Uventet fikk han forespørselen om han kunne gjøre Halloween og det eneste han krevde var full kreativ kontroll. Halloween er nydelig koreografert i all sin enkelhet, og opptrapping av spenningen skapte presedens for kommende slasherfilmer. Første halvdel foregår i  dagslys, den andre halvdelen i nattens mørke; dog lyssatt på elegant vis. Filmen er ikke forklarende og forteller ikke hva motivet til Michael Myers er, bortsett fra at han har en tydelig fetisj for å drepe barnevakter og ikle seg masker. Masken var inspirert av franske Øyne uten ansikt (1960) og var en lettere endring av en William Shatner-maske fra Star Trek.

 

FINALGIRL

Carpenter hadde kun fire uker til rådighet til å spille inn filmen samt lage musikken. Likevel skulle de fleste av slashersjangerens grunnelementer ble  skapt i Halloween. Jamie Lee Curtis skulle bli den store scream queen samt final girl, den siste overlevende kvinnen. John Carpenter betraktet Psycho  som starten på den moderne skrekkfilmen, og hvor naturlig var det ikke at Janet Leighs datter også fikk sitt store gjennombrudd i en skrekkfilm. Et  tredje element som også innføres er en maskekledd morder som ikke kan drepes og som stadig vender tilbake. Slashersjangeren og dens grunnmur var født.

 

MANGE AV CARPENTERS klassikere har blitt laget på nytt som Siste natt på stasjon 13 og The Thing som var en nyinnspilling i seg selv. Carpenter harikke vært interessert i nyinnspillinger, men han harikke hatt mulighet til å stoppe de.

 

SUKSESS

Ingen av de store studioene var interessert i filmen og den ble sluppet under radaren. Derimot fikk den gode anmeldelser, publikum elsket den og snart ble den en sensasjon som alle måtte se. Studioene som takket nei laget nå imitatorer som Fredag 13, My Bloody Valentine, Silent Night eadly Night og April Fool´s Day. Slashersjangeren med ungdommer som drepes av en maskert morder ble en bølge og skulle siden inspirere norske Fritt Vilt-trilogien. Suksessen måtte utnyttes og en oppfølger fulgte der den første slapp. Halloween hadde spilt på spenning og snikende  uhygge, men imitatorene hadde skapt presedens for mer blod og effekter. En oppfølger måtte derfor tilpasse seg tiden og det publikum krevde.

 

HALLOWEENII 

Etter de grufulle hendelsene har Laurie blitt flyttet til et sykehus, men skikkelsen fortsetter å drepe ungdommer og å jage henne. Carpenter prøvde å  tjene penger på å skrive manus til en andre film og en sjokkerende, men unødvendig bakgrunnshistorie som knytter Laurie og Michael sammen,  fungerer ikke. Overdrevne og kreative drap prioriteres fremfor det handlingsdrevne. Regien mangler dessuten finessen til Carpenter og karrieren til regissør Rick Rosenthal skulle senere bestå av The BirdsII og franchisens avslutning Halloween: Resurrection (2002). Med tredje film forsøkte man en annen med mislykket formel. Fjerde film gikk tilbake til det som fungerte. Femte film var forhastet og uferdig før sjette film forsøkte å forklare  hvorfor Michael aldri døde.

 

JOHN CARPENTERS HONORAR var $10.000 samt 10% av overskuddet for å skrive og regissere filmen. Han fikk dessuten full kreativ frihet.

 

FØRSTE RELANSERING 

En slags relansering av franchisen ble allerede forsøkt med H20 (1998), den åttende filmen i rekken. Etter suksessen til Skrik, som var en ironisk modernisering av slashersjangeren, var det et ønske om å gjenforene Jamie Lee Curtis og Michael Mayer. Lee Curtis tok imot et høyt honorar,  og også denne gangen ble alle oppfølgere ignorert. Mens Freddy vsJason tok disse franchisene til ytterpunkt, var Halloween Ressurection spikeren i kista. Dette var et rent kommersielt produkt uten noen god idé. Rob Zombie prøvde å omstarte franchisen med en nytolkning i 2007, men hans særegne stil slo heller ikke helt an.

 

NY OPPFØLGER

Filmskaperne har allerede planen klar og en idé for hvor historien skal gå videre om de får sjansen til det. Danny McBride uttalte at de opprinnelig skulle spille inn to nye Halloweenfilmer. «Vi skulle spille inn to etter hverandre. Så tenkte vi at vi ikke burde være i forkant. Dette kunne komme ut og alle ville hate oss og vi ville aldri få jobb igjen. Så la oss ikke sitte i et år mens vi venter på at en ny film skal komme ut som vi vet at publikum ikke kommer til å like.» Går det slik det pleier med Blumhouseproduksjoner, blir dette en stor suksess, og om to år har vi nok en Halloween-film. ■

 

HALLOWEEN

REGI: David Gordon Green
MED: Jamie Lee Curtis, Judy Greer
MANUS: David Gordon Green, John Carpenter
PRODUSENT: Paul Freeman
SJANGER: Grøsser
NASJONALITET: USA
PROD.ÅR: 2018
PREMIERE: 26.10.2018