UNGE ASTRID handler om de mindre kjente delene av forfatterinnens liv. Filmen følger Astrid i disse vanskelige årene før hun slår gjennom som forfatter.

Unge Astrid handler først og fremst om en ung kvinnes vanskelig valg i 1920-tallets Sverige. En verden som var helt forskjellig fra dagens Sverige. Det var vanskelig å leve som en kvinne på 1920-tallet, sier Alba August som har rollen som Astrid Lindgren i filmen som er regissert av danske Pernille Fisher Christensen.

Unge Astrid handler om forfatterens oppvekst på bygda i Småland sammen med sine småbruksforeldre og tre søsken. Astrid Lindgren ble født Astrid Anna Emilia Ericsson i 1907. Hun vokste opp i trygge og kjærlige omgivelser. Selv om hennes foreldre Hanna og Samuel (Maria Bonnevie og Magnus
Krepper) er strengt religiøse, har Astrid en bekymringsløs og fri ungdom. Hun krydret mange av sine bøker med egne barndomsminner, ikke minst Emil i Lønneberg. Emil var da også den av sine egne skikkelser som hun satte høyest.

– Den unge Astrid er frekk, bekymringsløs og trygg – akkurat som hennes mest kjente karakter Pippi Langstrømpe, forteller Alba. –Hun forelsket seg lett, men var også en som var lett å elske.

 

Født tilfilmen

24-årige Alba August er familiært sterk knyttet til filmmediet. Moren er Pernilla August, en av Sveriges mest anerkjente skuespillerinner og regissører,
mens faren er den danske filmskaperen Bille August. Foreldrene ble skilt i 1997 da hun var tre år gammel. Selv bor hun nå i København, men jobber i begge landene.

– Med den ballasten – var det helt naturlig for deg å søke deg til skuespilleryrket?

– Jeg visste tidlig at jeg ville jobbe med noe kreativt. Skolen var ikke min arena – jeg slet mye med konsentrasjonsvansker og mistrivsel. I sjuende klasse begynte med teater på skolen, og det var forløsende.

 

De siste årene har hun bodd i København og gått på Den Danske scenekunstskole og det var her regissør Pernille Fischer Christensen fant henne. Alba starter karrieren allerede som barn i farens En sång for Martin (2001), men det er de siste tre årene karrieren hennes har tatt av. Blant annet hadde hun en av hovedrollene i kristiansanderen Sten Hellevigs Dryads – Girls Don’t Cry (2015). Året etter var hun med i morens Den allvarsamma leken og nå sist den danske krimserien Gidseltagningen (2017) og årets danskproduserte Netflix-serie The Rain.

«Astrid måtte reise til Danmark og føde slik at hennes kristne og
konservative foreldre ikke skulle lide for ’skandalen’»

Forelskelse og fortvilelse

Astrid får sin første jobb som attenåring i Vimmerby Tidning. Hun forelsker seg i den gifte redaktøren Blomberg (Henrik  Rafaelsen) og blir gravid. Kjærligheten mellom den unge Astrid og hennes mye eldre arbeidsgiver må holdes hemmelig. For å skjule graviditeten  tvinges hun til å reise til København for å føde sønnen i hemmelighet og overlate ham til en fostermor.

Sønnen Lasse blir født i København i 1926.  Astrid Lindgren overlater ham til den dansk fostermoren Marie (Trine Dyrholm), og håper å hente Lasse snart. Astrid venter på skilsmissen til den  eldre Blomberg skal fullføres. Men årene går uten at det blir noen skilsmisse – og hun bryter med foreldrene sine, spilt av Maria Bonnevie og Magnus  Krepper. Lasse er sterkt knyttet til sin danske fostermor og flytter til Astrid Lindgren først som fireåring. Senere skrev Astrid mye om ensomme triste  gutter.

 

I mellomtiden har hun tatt sekretærutdannelse i Stockholm. Her møter hun og forelsker seg i kontorsjef Sture Lindgren.

– Astrid måtte reise  til Danmark og føde slik at hennes kristne og konservative foreldre ikke skulle lide for ”skandalen”, sier Alba. – Fire år seinere reiser hun tilbake til  København og henter Lasse. Hun har stor empati for barn. Det skyldes Lasse, men også oppdragelsen hennes. Hun hadde en fin barndom og fikk bruke fantasien, forteller Alba August.

– Hva har det vært vanskeligste med å spille Astrid Lindgren?

– For meg var det viktig å komme under huden på henne og ikke minst det svenske samfunnet på den tiden. Kirken og religionen hadde en helt annen innflytelse enn i dag. Vi har villet fortelle om hva  som gjorde henne til den forfatteren hun ble og la grunnlaget for et forfatterskap som inkluderer noen av det beste som er skrevet for barn, men som  også gleder voksne. ■

UNGE ASTRID

REGI: Pernille Fischer Christensen
MED: Trine Dyrholm, Björn Gustafsson, Magnus Krepper, Henrik Rafaelsen, Maria Bonnevie, Alba August
NASJONALITET: Sverige
LENGDE: 2 t. 3 min.
PROD.ÅR: 2018
PREMIERE: september 2018