I hver utgave av Cinema ber vi en person med utsøkt filmsmak rangere sine tre favorittfilmer eller tv-serier. Her er regissør Katarina Launings topp tre dansefilmer.

01. BLACK SWAN

[USA, 2010]
REGI: Darren Aronofsky

Mørk og nydelig, med pinpointet funksjon for dansen i fortellingen. Jeg aksepterer til og med den noe usannsynlige karakteren til den franske koreografen. Filmen klarer å begeistre meg og holde meg på tærne gjennom å bruke persepsjonen til hovedkarakteren gjennom hele denne uhyre subjektive fortellingen.


02. DIRTY DANCING

[USA, 1987]
REGI: Emilie Ardolino

Ikonisk. Rik jente, fattig gutt og dampende følelser uttrykt gjennom like dampende dansing. Jeg var litt ”for gammel” da Dirty Dancing kom på kino, så jeg husker meg selv i intellektuelle, irsk-inspirerte klær fnysende foraktfullt over Dirty Dancings suksess på kino. Noen år eldre og litt rundere i kantene så jeg den selv og forelsket meg totalt. Publikum hadde selvfølgelig rett, og denne filmen er selve essensen av ”guilty pleasure”. Når jeg tenker meg om, er det egentlig karakteristisk for filmer med Patrick Swayze i en sentral rolle.


03. SINGIN’ IN THE RAIN

[USA, 1952]
REGI: Stanley Donen og Gene Kelly

Smittsom glede, overskudd, farger og metaaspekt som kler både film- og dansekunsten. Fantastisk dansenummer av Donald O´Connor, ”Make em laugh”. Se det på YouTube og du vil garantert føle at du bare MÅ se hele filmen.

Katarina Launing har blant annet regissert kinoaktuelle Battle , Kule kidz gråter ikke og Julenatt i Blåfjell (sistnevnte sammen med Roar Uthaug).