TYSKE FILM- OG TV-SERIER har fått en ny vår. Igjen har det kommet en generasjon med filmskapere som er med på å prege europeisk film. En av dem er Lars Kraume som blant er mannen bak det nervepirrende rettsdramaet Terror- Ihr Urteil og Jakten på Adolf Eichmann.

Akkurat som JaktenAdolf Eichmann bygger også Ett minutts stillhet på en virkelig hendelse. Vi tas med tilbake til DDR og året 1956. Vi befinner oss i Øst-Berlin. Spenningen mellom Sovjetunionen og de allierte tiltar og befolkningen i øst opplever og merker at skruen skrus til. Vi treffer de to gymnaselevene Theo og Kurt. Under dekke av å skulle besøke graven til Kurts bestefar sklir de gjennom kontrollposten mellom øst og vest. Egentlig skal de på kino for å se filmer som ikke vises i øst. Her ser de også Filmavisen på kino – den tids Dagsrevyen. I Filmavisen fortelles det om opprøret i Ungarn hvor det er et folkeopprør mot de sovjetiske okkupantene. Det er et helt annet scenario enn det den østtyske radioen melder; her heter det at de sovjetiske
soldatene redder Ungarn fra kontrarevolusjonære.

Theo og Kurt påvirkes sterkt av opplevelsen på kinoen i vest og i solidaritet med det ungarske opprøret organiserer de en to minutters stillhet i klassen. Myndighetene er på tå hev og er livredd for at DDR skal smittes av den ungarske ”syken”. Deres lille demonstrasjon blir en sak for de sentrale skolemyndighetene og skal få alvorlige konsekvenser for dem alle.

Ett minutts stillhet er en film som familiært hører hjemme blant filmer som G ood by, Le nin, De a n d res liv og De r Tu n n e l som gir oss et bilde av livet i DDR. Dette er nok en tysk film du ikke bør gå glipp av.

DAS SCHWEIGENDE KLASSENZIMMER, TYSKLAND 2018
REGI: Lars Kraume
MED: Jonas Dassler, Micheal del Coca, Sina Ebel, Judtih Engel, Tom Gramenz, Michael Gwisdek
PREMIERE: 02.11.2018