Performance

FILMKLASSIKER:Et par dager før Bernardo Bertolucci gikk bort, døde den britiske filmskaperen Nicolas Roeg, 90 år gammel. Roeg var en visjonær, kompromissløs og original filmskaper, som stod bak filmer som Don’t Look Now, The Man Who Fellto Earth, Walkabout, Bad Timing og Roald Dahl-filmatiseringen Heksene. Og ikke minst debutfilmen Performance fra 1970: En svært fascinerende blanding av britisk gangsterthriller og eksperimentell dopfilm, med James Fox og en ung Mick Jagger i hovedrollene – sistnevnte som tilbaketrukken rockestjerne. Et underkjent mesterverk!
Tilgjengelig på DVD og Blu-Ray

 


 

Luis Buñuel

CINEMATEKSERIE :I januar viser Cinemateket i Oslo hele 16 av filmene til den spanske mesteren Luis Buñuel. Hans mangfoldige filmografi er preget av surrealisme og sosial satire, og på programmet står blant andre Gullalderen, Viridiana, En kammerpikes dagbok, Dagens skjønnhet, Tristaña, Borgerskapets diskrete sjarm, Frihetens fantom og Begjærets dunkle mål. Samt verdens kanskje mest kjente kortfilm, Den andalusiske hund, som Buñuel lagde sammen med Salvador Dalí.
Cinemateket i Oslo, januar

 


 

Tromsø Internasjonale Filmfestival

TV-SERIE: I januar er det duket for filmopplevelser i arktiske omgivelser, når tilreisende så vel som hjemlige publikummere fyller salene på Tromsø Filmfestival for å se kvalitetsfilm fra hele verden. Verdt å få med seg er ikke minst kort- og dokumentarprogrammet Film fra Nord, som gjerne byr på gledelige overraskelser med mer lokal koloritt. Årets åpningsfilm er Egil Håskjold Larsens dokumentar Hvor man vender tilbake , om 75-åringen Steinar som lever et isolert liv i pakt med naturen på Europas nordligste spiss i Finnmark.
Tromsø, 14-20. januar

 


 

I ungdommens makt

FORSTYRRET FILMSALONG :Roar Skolmens spillefilmer I ungdommens makt (1980) og Lucifer, sensommer gult og sort (1990) er av noen stemplet som pretensiøse kalkuner, mens andre har sammenlignet den norske filmskaperen med britiske Ken Russell. I slutten av januar viser Forstyrret filmsalong på Cinemateket i Oslo den førstnevnte filmen, med regissør og hovedrolleinnehaver Skolmen samt flere av de involverte tilstede. Med andre ord en sjelden mulighet til å både se og høre om en om diskutert og høyst sannsynlig annerledes film.
Cinemateket i Oslo, 25. januar