MARTIN DEBUTERTE med et brak med Knerten gifterseg(2010) som ble sett av over fire hundre tusen. To år etter kom han med komedien Mer eller mindre mann.

– Du har tidligere laget barnefilm og film om en som ikke takler voksenrollen. Hvorfor en film om ungdom denne gangen?

– Norge havnet for en tid tilbake på topp i en kåring over de mest konforme samfunn i verden, sammen med land som Pakistan og Nord-Korea. Jeg lot meg fascinere veldig av dette og lurte fælt på hvordan slike samfunnstrekk oppleves for ungdom. Ungdomstiden er tross alt en tid der normer og regler skal utfordres og brytes med.

– Psychobitchhandler mye om å fremstå som vellykket og de som faller gjennom – hvorfor dette temaet?

– Jeg satt med en opplevelse av at vi i dag omgir oss med et veldig polarisert narrativ. Ser man på TV , leser aviser, eller surfer på nettet kan det virke som at den eneste fortelling vi dyrker er den om vinnere og tapere. Er man ikke en vinner, så er man en taper. Med Psychobitchvil jeg fortelle noe så enkelt som at det går an å bryte med dette. Det går an å overleve selv om man ikke er på topp hele tiden. Man er ikke en taper av den grunn. For det går nemlig an å være vanlig, og man kan til og med bli lykkelig som det. – Er det vanskelig å være ungdom i dag?

– Nei – Ja – Jeg vet ikke. Ungdomstiden er jo en periode i livet hvor det skjer veldig mye på en gang, og sånn sett er det en forvirrende, krevende og skjør tid. En klar forskjell fra da jeg var ung er kanskje at sosiale medier nå gjør alt så veldig mye mer eksponert.

– Tror du sosiale medier har endret skolehverdagen for ungdom?

– Ja, det har den nok. Men jeg mistenker også at når vi gamle snakker om sosiale medier så gjør vi det med perspektivet av å ha levd uten sosiale medier – og nå plutselig med dem.
Ungdom i dag har hatt dette som en del av hverdagen sin hele livet. Så selv om det er mye å kritisere ved sosiale medier, så er det kanskje også en del av kritikken som stammer fra frykten vi gamle har ovenfor «dette ukjente»?
– Hva har vært den største utford ring en med å lage en film som Psychobitch?
– For meg har det vært viktig å sette fortellingen om Marius og Frida som forelsker seg i en interessant kontekst. Jeg ville forsøke å beskrive deres generasjon som en del av en samtid, vel så mye som bare fortelle om en romanse. Denne «større fortellingen» ligger på et mer tematisk plan og jeg synes det kan være vanskelig å vite om man har tatt godt nok vare på dettei scener og i situasjoner underveis.
– Tror du filmen vil skape debatt? – Jeg håper at ungdom kjenner seg igjen, at den treffer dem og engasjerer. Gjerne så mye at også voksne blir
interessert og begynner å snakke om tematikken i filmen.

PSYCHOBITCH
REGI Martin Lund
MED Elli Rhiannon Müller
Osbourne, Jonas
Tidemann Henrik Rafaelsen, Jannike Kruse, Saara Sipila
Kristoffersen
MANUS Martin Lund
PRODUSENT Ruben Thorkildsen
PROD.SELSKAP Ape&Bjørn AS, Profile Pictures (DNK), Ostlicht Filmproduktion (DEU)
GENRE Drama
NASJONALITET Norge
LENGDE 1 t. 49 min.
PROD.ÅR 2019
PREMIERE 11.01.2019