MED NOEN HEDERLIGE unntak, har ikke norsk filmbransje vært spesielt dyktig til å benytte seg av potensialet som ligger i vår rikholdige folklore. Likevel er det nesten underlig at en film som Troll – Kongens hale ikke er laget tidligere: En animert familiefilm om nettopp troll, i den søte varianten vi gjerne forbinder med suvenirbutikker for turister.

Bak dette ambisiøse film prosjektet står det norske selskapet Sagatoon, som har produsert filmen i Canada med åpenbar inspirasjon fra gigantene Pixar og Dreamworks. Den handler om den unge trollprinsen Trym, som sammen med vennene sine må sette ut på et farefullt eventyr
for å redde sin far – etter at hans misunnelige onkel har fått kongen frosset til stein, i et komplott for å overta trollkronen.

Animasjonen er av enklere standard enn sine amerikanske forbilder, men fungerer like fullt godt. Filmskaperne har dessuten klart å skape mye av sjarmen, humoren og de lekne fortellerelementene som kjennetegner denne typen filmer, selv om det riktignok kan innvendes at
historiemalen følges i overkant slavisk. I tillegg kunne fortellingen ha tatt seg noen flere pustepauser underveis, for å fremheve de mer
følelsesladete øyeblikkene – istedenfor å haste videre av frykt for å kjede ungene i salen. Men dette er ikke så alvorlige innvendinger som de kan skje høres ut. Tro ll – Ko n g e n s h a le har blitt et vellaget og forførende eventyr, som ikke minst imponerer med sin fantasirikdom og sitt artige karakter galleri. De norske stemmegiverne som blant andre inkluderer Anders Baasmo Christiansen, Toralv Maurstad og Marie Blokhus – bidrar også til å løfte helhetsinntrykket. Filmen har allerede blitt solgt til en lang rekke land, og holder så absolutt høyt nok nivå til å treffe et bredt publikum både her hjemme og i utlandet.

 

NORGE 2018

REGI:Kristian Kamp og Kevin Munroe
NORSKE STEMMER: Anders Baasmo Christiansen, Toralv Maurstad, Marie Blokhus, Eldar Vågan, Knut Anders Sørum, Ronja Kulstad-Andersen, Pål Christian Eggen, Oskar Fjeldstad-Bergheim
PREMIERE: 25.12.2018