ASTRID LINDGREN var en av Skandi navias mest folkekjære forfattere og bøkene har vært en naturlig del av oppveksten for flere generasjoner. Seksten år gammel får Astrid (Alba August) jobb i lokalvisen hjemme i Vimmerby i Småland. Her får hun utløp for sin skrivelyst. Samtidig faller hun for avisens tretti år eldre redaktør Reinhold Blomberg (Henrik Rafaelsen) som allerede er gift og har flere barn. Selv kommer hun fra en svært religiøs småbrukerfamilie. Når den nittenårige Astrid blir gravid må hun reise i hemmelighet til København, føde der og overlate barnet til en fostermor. Første fire år seinere, etter å ha flyttet til Stockholm, kan hun hente sønnen.

Unge Astrider først og fremst et interessant tidsbilde av hvordan det var å vokse opp på den svenske landsbygda på 1920-tallet med helt andre moralske spilleregler enn i dag. Den gang var utenomekteskapelige forhold og barn utenfor ekteskapet ytterste bilde på moralsk forfall.

Filmen gir et godt bilde av den delen av Astrid Lindgrens liv som til nå har vært ukjent for oss. Hennes barne barn har kritisert filmen fordi den viser deler av Astrid Lindgrens liv som hun ikke ville dele med offentligheten. Det er en unødvendig kritikk; Pernille Fischer Christensens film er laget i respekt for forfatteren og de vanskeligheten hun opplevde før hun slo gjennom som forfatter. Filmatisk er den svært så konvensjonell og nokså ensrettet i sitt fokus på den enslige moren Astrid, men sterke skuespillerprestasjoner løfter filmen. Alba August gjør en fin rolle som Astrid, mens Henrik Rafaelsen riktig gnistrer i rollen som redaktør Reinhold Blomberg.

Filmens handler ikke om Astrid Lindgren og hennes forfatterskap. Unge Astrider fremst en fortelling om en enslig mor i 1920-tallets Sverige. Når filmen slutter ønsker man seg en del to i fortellingen om Astrid Lindgrens liv som tar oss videre til forfatteren.

Unge Astrid gir oss en ung kvinne med ryggrad eller som hun selv sier: ” Det finns saker man måste göra, äve n om det är farligt. Annars är man ingen människa utan bara en liten lort ” .

DANMARK/SVERIGE 2018
REGI: Pernille Fischer Christensen
MED: Alba August, Henrik Rafaelsen, Magnus Krepper, Maria Bonnevie
PREMIERE: Mars 2019