VINCENT VAN GOGH vekkes til live på lerretet ved Julian Schnabels møysommelige hånd. Han gjen oppstår i Willem Dafoes skikkelse, og Dafoes asurblå øyne, rødmussede skjegg og animerte ansikt, gjør seg perfekt til å portrettere den nå verdensberømte kunstnerens lidelser, geni og galskap. Historien utspiller seg omkring Vincent van Goghs siste leveår i landsbyen Arles, på terskelen til den etterlengtede anerkjennelse som kunstmaler. Vincent forsørges av sin evig forståelsesfulle bror og kunsthandler Theo Van Gogh (Rupert Friend), som tror på hans geni potensiale. Det er visst ingen hemmelig het at Van Gogh skar av sitt eget øre og ble sendt på en anstalt for sinnssyke. Det påståtte geniet uttrykker seg nemlig i Vincent som en form for galskap, og han ender derfor i konflikt med samfunnet, og mangler forståelse fra omverdenen. Dette manifesterer seg både i bilder og lyd i form av rystende håndholdt kameraføring, slørete bilder fra kunstnerens synsvinkel og usynkrone stemmer. Vincent møter også Paul Gauguin (Oscar Isaac), som han fører filosofiske samtaler med om kunsten, naturen og livet.

Julian Schnabels fortelling skildrer en tilsynelatende romantisk periode å være kunstner, en utpreget bohemsk tilværelse i ett med både absinten og naturen. Filmen formelig eimer av Van Goghs estetiske univers, og fortoner seg i gjenkjennelige symboler fra kunstnerens verker som solsikker, den legendariske gulfarge i hans maleværelse og i nesten grelle, overtydelige fargegjengivelser av naturen som allikevel formidler all dens skjønnhet. Vincent Van Gogh i Dafoes gestaltning er spesielt overbevisende. Kameraet forholder seg særdeles tett på og fanger opp hver eneste lille nerveforandring i kunstnerens ansikt – hans galskap, inspirasjon og fortvilelse som tilrettelegger for den ultimate innlevelse hos til skueren. Filmen har sine ujevnheter, spesielt i forhold til manus, hvor replikkene vokser seg unødvendig svulstige i munnen på skuespillerne og dialogen skifter mellom fransk og engelsk med noe vekslende hell. Allikevel er Van Gogh – At Eternity’s Gate en vakker og ytterst stemningsfull filmfortelling som fanger kunstnerens visuelle essens.

AT ETERNITY’S GATE USA 2018
REGI: Julian Schnabel
MED: Willem Dafoe, Mads Mikkelsen, Oscar Isaac, Rupert Friend
PREMIERE: 22.02.2019